3 enkle steg for å komme i gang med SEO

Ønsker du å øke kvaliteten på nettstedet og eksponeringen for merkevaren? Søkemotoroptimalisering er svaret. SEO står for søkemotoroptimalisering og handler om å øke nettstedet synlighet i organiske søkemotorer. Søkemotorer som Google utgjør en stor andel av trafikken til vellykkede nettsteder og det er nettopp derfor søkemotoroptimalisering er et viktig element i den digitale markedsføringen. 

Så hvordan funker det? Søkemotorer som Google sender ut roboter kalt webcrawlers som gjennomgår millioner av nettsteder og lagrer HTML koden for hvert unike nettsted i en database, søkemotorindeksen. Avhengig av trafikk og endringer på nettstedet vil nye webcrawlers gjennomgå nettstedet og oppdatere indeksen. Videre oppdateres indeksen og nettstedet vises i søkeresultater. Avslutningsvis utfører en bruker et søk, søkemotoren evaluerer intensjonen bak søket og samsvarer dette med et sett med nettsteder i indeksen, som vises etter rangering i søkemotoren.

Skjermbilde hentet fra R4ys.com

1# Relevante nøkkelord

En av de grunnleggende aktivitetene ved søkemotoroptimalisering er søkeord research. Dette innebærer å analysere hvilke søkeord eller lengre søk som er relevante for nettstedet for å prioritere de beste søkeord mulighetene. Det første steget er å finne relevante ord som definerer nettstedet, produktene eller tjenestene. Det er fortsatt en rekke søkeord som kan være relevante og med Google Keyword Planner  kan du finne ideer til flere søkeord. Det viktigste elementet ved valg av søkeord er at de må være fokusert på søkerens hensikt. Med andre ord ønsker du de riktige besøkende, fremfor besøkende som ikke ser relevansen mellom søkeord og nettsted. 

En potensiell fallgruve ved implementering av relevante nøkkelord på nettsteder er gjentagelse av ord og setninger i håp om å få en høyere rangering i søkemotorer. Dette er ufordelaktig da nettstedsinnhold skal ha som formål å engasjere lesere. Det er derfor viktig å skille mellom å optimalisere innhold og skrive repetitive tekster. Unngå å legge til ord utenfor kontekst, nøkkelord som ikke er relevante for siden på nettstedet og repetisjon av ord og setninger.

#2 Kvalitetsinnhold

Innhold som formidler noe innholdsrikt, nyttig og unikt er det fundamentale ved kvalitetsinnhold. Hva som avgjør innhold av høy kvalitet vil avhenge av innholdstype og bransje, men det er likevel noen steg du kan ta for å sikre at innholdet er lesbart og attraktivt. Det første steget er å sørge for at innholdet inneholder informasjon brukerne leter etter og er av relevans. Driver du for eksempel en nettbutikk er leserne interessert i produktinformasjon. Med utgangspunkt i nøkkelords researchen kan du fastslå hvilke emner du skal skrive om som er av brukernes interesse. Teksten bør ha god struktur, med beskrivende overskrifter og avsnitt for å dele opp teksten. Bruken av vanskelige ord bør begrenses da for avansert språk kan resultere i at leseren ikke forstår.

Skjermbilde hentet fra Google.

I tillegg til relevant kvalitetsinnhold kan det å opprette tekster som innebærer definisjoner, instrukser og svar på spørsmål være med på å rangere nettsiden høyere på søk. Disse tekstutdragene kalles snippets og blir hentet fra den mest relevante siden til søket. Snippets kommer nødvendigvis ikke fra topprangerte sider, så du vil derfor ha en god sjanse til å utarbeide gode tekster for å dukke opp i disse søkene. Den mest åpenbare fordelen med denne guiden er mer trafikk til nettstedet og potensielle konverteringer. 

#3 Struktur på nettsted

Skjermbilde hentet fra serpwizard.com

Strukturen på nettstedet innebærer hvordan du organiserer og presenterer innhold, relevante overskrifter og tekster, og sist men ikke minst relevante linker som fører til riktig side. Nettstedsstrukturen er avgjørende for om en søkemotor kan forstå hva nettstedet handler om, og dermed indeksere de ulike sidene bedre. En god struktur skal bidra til å oppnå en høyere rangering i søkemotorer, men det er viktig å ikke glemme selve brukeropplevelsen. Brukere som forstår nettstedet og hvordan man skal navigere seg rundt skaper trafikk, og Google rangerer også etter denne faktoren. Utover utformelsen på nettstedet tar søkemotorer utgangspunkt i nettstedshastighet og dette kan også være med på å påvirke rangeringen i Google søk. Google Page Speed vil gi en rask analyse for forbedringer for nettstedet som kan bidra til å dukke opp høyere i organiske søk.

Oppsummering

Søkemotoroptimalisering er et bredt fagfelt og det er alltids forbedringspotensiale for å øke rangering. Har du ikke startet med SEO anbefaler jeg å starte med de mest grunnleggende stegene i denne guiden, slik at søkemotoren er i stand til å indeksere nettstedet. Ikke glem at det er viktig å ha brukerne i fokus, men det er såklart et stort pluss at søkemotorene rangerer siden høyere.

Referanseliste:

https://developers.google.com/search/docs/beginner/seo-starter-guide

https://backlinko.com/seo-strategy

1 kommentar til “3 enkle steg for å komme i gang med SEO”

  1. Hei Sofie, her har du skrevet et veldig bra innlegg og med en god tittel!
    Kunne undertitlene dine i større grad gjenspeilet det folk søker etter på Google?
    Du er flink til å bruke relevante bilder og kilder!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *