Hva er UTM og hvordan implementere det?

Målinger og analyser er avgjørende for enhver markedsfører da det kan bidra med viktig informasjon om hvor potensielle kunder kommer fra. Du bør vite hvilke annonser og plattformer som skaper mest trafikk og gir de beste resultatene. Ved å analysere dette vil du få innsikt i potensielle forbedringsområder og fokusområder. Så hvordan kan du spore nettopp dette? Du kan spore det gratis, alt du trenger er Google Analytics og UTM-koder.

UTM står for Urchin Tracking Module og er en måte å spore trafikk som kommer til nettstedet ditt fra en bestemt plattform. For å spore trafikken bygges en UTM-kode inn i URLen som bidrar til at du kan teste og analysere hvilke markedsføringsmetoder og plattformer som fungerer best. 

Hvordan fungerer det?

En UTM kode kan se slik ut: http://yourwebsite.com/your-post-title/?utm_source=google. Delen etter spørsmålstegnet er selve UTM koden. 

Koden består av de to komponentene UTM parameter og sporingsvariabel. 

  • UTM Parameter er den delen av koden som starter med UTM_. Her kan du spore utm_source, utm_medium, utm_campaign, utm_content, utm_term.
  • Sporingsvariabel er den delen av koden som identifiserer dimensjonen som spores, for eksempel navnet på trafikkilden. Denne variabelen kommer etter ‘=’. 
Bilde hentet fra Searchenginejournal.com

Hva kan du spore?

Trafikkilde parameteren gir innsikt i hvor trafikken kommer fra, for eksempel Google, Facebook, Instagram, med mer. 

Medium parameteren sporer hvilken hvilken type trafikk den besøkende stammer fra, for eksempel e-post, visning, med mer. 

Kampanje parameteren lar deg spore resultatene til en bestemt kampanje. Dette betyr at du kan skille trafikk fra for eksempel Facebook annonser og E-post markedsføring. 

Innholds parameteren fungerer på den måten at dersom du har to knapper i en e-post, så kan du spore hvilken av linkene som ble klikket på. 

Søkeord parameteren brukes som oftes ved betalte søk og lar deg spore hvilke søkeord som skaper trafikk. 

Hvordan opprette en UTM-kode?

Første steg er å opprette en Google Analytics konto og koble denne til nettstedet ditt. Videre kan du enkelt opprette en UTM-kode med Google sin URL bygger. Dette  verktøyet finner du her.

Skjermbilde hentet fra Ga-dev-tools.appspot.com

Burde man implementere UTM-koder på alle linker? Svaret er nei. Uten et tydelig formål for hva informasjonen som samles inn skal brukes til, vil du ende opp med å gjøre mer arbeid enn nødvendig. Det er derfor viktig å planlegge hva du ønsker å analysere og hvorfor, før du går i gang.

Nå har du fått en grunnleggende innføring i hva UTM-koder er og hvordan du kan bruke de for å analysere informasjon og kampanjer. Lykke til!

Kilder:

https://agencyanalytics.com/blog/utm-tracking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *