Hvordan bygge et nettverk?

Et av de mest kjente uttrykkene i arbeidslivet er “start networking.” Du tenker mest sannsynlig hvorfor? Networking er en av hovedgrunnene til at kandidater lander jobber eller skaffer seg mentorer, men det er viktig å vite at et nettverk ikke kun er viktig når du først skal søke selve jobben. Konsekvent nettverksbygging fører til at akkurat du kan bli bemerket eller anbefalt som en kandidat for fremtidige stillinger eller relevante prosjekter, og det vil derfor være med på å åpne opp et hav av muligheter. Du søker ikke etter jobben, den vil søke deg! 

Så nå lurer du kanskje på hvordan du kan gå frem for å bygge ditt eget nettverk? Kurset networking basics fra FirstRound består av åtte moduler som beskriver steg for steg hvordan du kan gå frem for å knytte relevante kontakter og bygge ditt eget nettverk. 

Modul 1: Din profesjonelle identitet

Første modul tar for seg det grunnleggende ved nettverksbygging for å vise hvordan din profesjonelle identitet kan utvikle seg rettet mot arbeidslivet. Nettverksbygging bør ikke brukes kun for å skape et nettverk, men å finne mennesker du faktisk er interessert i og som kan gi nyttige råd. Du kjenner deg kanskje igjen i følelsen av å sitte på mengder med kunnskap fra studiet uten å vite hvordan du kan anvende teorien når du kommer ut i arbeidslivet? Det er faktisk slik at flere i arbeidslivet liker å hjelpe studenter eller folk tidlig i karrieren sin med veiledning og verdifull informasjon om yrket. For å søke motivasjon og inspirasjon fra ditt nettverk er det fem nyttige personlige egenskaper du kan fokusere på for å forbedre inntrykket ditt når du tar kontakt.

Empati – Evnen til å se fra den profesjonelle sitt perspektiv.

Nysgjerrighet – Vis at du er interessert i å lære fra deres råd og erfaring.

Takknemlighet – Vis takknemlighet for deres tid og råd.

Relevans – Forklar hvorfor du har tatt kontakt og hvorfor en samtale er nyttig for deg.

Respekt – Behandle de slik du ville blitt behandlet hvis andre tok kontakt med deg.

Modul 2: Finn din mentor via Linkedin

Bilde hentet fra dig2100.no

Linkedin er et av de meste kjente verktøyene for å knytte kontakter og bygge ditt eget nettverk i arbeidslivet. Nettsiden fungerer som en elektronisk CV og det er derfor svært enkelt å knytte kontakter innenfor ditt felt av interesse ved et enkelt søk. Du kan nå ut til fagpersoner og lære av deres arbeidserfaring, hvordan de har kommet dit de er i dag og kanskje til og med finne din mentor som veileder deg. Modulen viser disse fire måtene til hvordan du kan finne en relevant mentor.

Perfekt overlapping – En person du kan identifisere deg med, for eksempel andre studenter i ditt avgangskull.

God overlapping – En person fra skolen du studerte på som jobber innenfor ditt ønskede yrke. 

Likheter – En person i en valgt bedrift som tidligere har studert det samme som deg.

Interessant –  En person som jobber med noe du finner interessant.

Modul 3: Hvordan ta kontakt på Linkedin

Hvis du er en av de som bruker Linkedin for å legge til nye forbindelser uten å ta kontakt, kan du gå glipp av mange muligheter.. Saken er at mange ikke vet hvordan de skal ta kontakt eller frykter å bli ignorert eller avvist. Ved å følge et par enkle steg kan du sørge for at Linkedin meldingen din vekker interesse hos personen du kontakter.

De mest effektive meldingene er kort og enkle og bør  besvare hvem du er, hvorfor du tar kontakt og hva du ønsker å oppnå med meldingen. Er ikke personen i ditt nettverk allerede er et godt tips å legge ved en personlig hilsen ved forespørselen til å knytte kontakt.

Hvem – hvem er du?

Hvorfor – hvorfor tar du kontakt?

Hva – hva ønsker du å oppnå med meldingen?

Modul 4: Koordinere en samtale effektivt

Når du har fått svar på meldingen du har sendt er det viktig å vite hvordan du skal koordinere en telefonsamtale eller et møte effektivt. Som tidligere nevnt er det viktig å ta i bruk de fem personlige egenskapene i tillegg til å være effektiv, kort og konsis når du planlegger. Meldingen din bør forespørre:

 • Dato og tid
 • Ønsket kanal – telefon, videosamtale eller møte over en kaffe?
 • Telefonnummer

Modul 5: Navigere en samtale

Når du navigerer en samtale er det viktig å huske at alle samtaler er unike, men de peker i samme retning. Derfor kan man enkelt lede samtalen i den retningen man ønsker ved å være oppmerksom på de fire fasene som kjennetegner en typisk samtale.

Fase 1 – Starten på samtalen

Fase 2 – Dypere introduksjon av deg selv

Fase 3 – Spørsmål og forespørsler til personen du har kontaktet

Fase 4 – Avslutte samtalen

Det er viktig å huske på at personen du har kontakten har satt av tid til å prate med deg, så lytt aktivt og vis takknemlighet for tiden du har fått til å lære og stille gode spørsmål.

Modul 6: Profesjonell historiefortelling

Denne modulen tar for seg de to første fasene som kjennetegner en typisk samtale og hva som bør inkluderes. Disse fasene skal innlemme relevant informasjon om deg selv i tillegg til en sammenhengende historie av din bakgrunn frem til den dag i dag. Du skal få den andre personen til å ta del i samtalen og forklare hvorfor du tok kontakt slik at de forstår hva de kan bidra med for at du skal lykkes med dine mål. Kanskje de ønsker å veilede deg som en mentor?

Modul 7: Reserach og spørsmål

I denne modulen får vi god innsikt i fase tre av en typisk samtale, og hvordan man kan ta i bruk tre enkle steg for å få mest mulig nyttig informasjon ut av samtalen. 

 1. Les nøye gjennom personens Linkedin profil. Se på aktiviteten under “se aktivitet.” Bruk også gjerne litt tid på bedriftens Linkedin side.
 2. Søk på Google etter nyheter om personen, bedriften og for industri trender.
 3. Gjør et Youtube søk for navnet på personen og bedriften for å se om det er portrettintervjuer eller nylig aktivitet.

Researchen skal bidra til at du kan finne felles interesser, informasjon du kan bruke som referanse underveis i samtalen eller oppdage nye spørsmål som kan være interessante. Med researchen kan man dele inn spørsmålene i tre kategorier: personens historie, hva de gjøre i dag og relevante råd og tips de har til deg. Disse kategoriene tar for seg de mest verdifulle spørsmålene for å få gode svar.

Modul 8: Bygg langvarige relasjoner

Bilde hentet fra vantagecircle.com

Langvarige relasjoner er nøkkelen til fremtidig veiledning på reisen for å nå dine mål. Så hvordan bygger du disse langvarige relasjonene? Etter en samtale kan en enkel oppfølgingsmelding forklare hvor behjelpelig du synes personen var og du kan vise din takknemlighet. Dette kan føre til at personen senere ønsker å veilede deg med råd. Med tid vil personen utvikle seg til å bli en støttespiller fremfor en veileder, og kanskje du til og med får muligheten til å ta del i prosjekter for å lære enda mer.

Kurset gir en grunnleggende innføring i hvordan du kan knytte de riktige kontaktene og hvorfor du burde bygge et nettverk. Som student i et konkurrerende arbeidsmarked er disse modulene svært lærerike til hvordan man kan få relevant erfaring fra mennesker man finner interessante, i tillegg til å ufarliggjøre prosessen ved å ta kontakt med ukjente mennesker.

Referanseliste:

https://first-round.teachable.com/

4 kommentarer til “Hvordan bygge et nettverk?”

 1. Hei Sofie!

  Flott oppsummering av kurset 😀 Du forklarer godt, og jeg liker at du snakker direkte til leseren. Fin innledning har du også!

  I dette innlegget har du imidlertid glemt bilder. Du har skrevet rikelig med tekst, så noe visuelt for å bryte opp teksten litt hadde vært veldig bra!

  Godt skrevet! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *